Dům, kde to žije

Rozměry novostavby usazené na příkrém svahu kombinuje betonové základy s prefabrikovanou dřevěnou konstrukcí stavební společnosti Atrium.

Dispozice připomíná běžný třípokojový byt, přesně na přání majitelů, kteří si bydlení v rodinném domě zpočátku neuměli představit.

„Ani jeden z nás nevyrostl v rodinném domku, proto jsme s architektem – rodinným přítelem – vymýšleli dům podobný spíše bytu,“ říká investor. „Zpočátku byl nezvyk otevřít dveře rovnou do zahrady. Oba jsme bydlívali v patře a v Praze, odkud jsme se vrátili do rodiště v Jižních Čechách, jsme v pronajaté garsonce slunce vůbec nevídali.

Když se k hlavní obytné místnosti připojila venkovní terasa orientovaná na jihozápad, stala se od dubna do září další využívanou místností. Už bychom se do paneláku nevrátili,“ uzavírá spokojený majitel. Nesnadný terén pozemku v původně chatové oblasti má jednu podstatnou výhodu – leží přímo v centru jihočeského města a přitom se tváří jako by se nacházel na venkově.

„Nejdřív jsme sháněli byt, ale když se na stránkách realitní kanceláře objevil tento pozemek, dohodli jsme si návštěvu,“ říká investor. Starý ovocný sad v prudkém svahu měl své kouzlo. „Okamžitě jsme řekli: ano. Teprve potom jsme začali řešit, jestli se odtud lze připojit ke kanalizaci, jestli sem vede voda nebo elektřina. Vše se dotáhlo k naší spokojenosti, jen odpad musíme přečerpávat k horní hraně pozemku. Bereme tuto malou komplikaci jako daň za klid, který tady máme,“ vypráví pán domu.

Ani metr nazmar

„V počátcích jsme měli obavu, zda je možné v takovém terénu postavit dům,“ pokračuje ve vyprávění majitel. „Architekt měl ale radost, že se mohl na komplikovaném pozemku vyřádit.“ Na zadání investora postavit dům v jedné linii, aby rodina zůstala co nejvíc pohromadě, zareagoval třemi návrhy. Varianta „jezevčík“ nejlépe odpovídala požadavkům – z horní části terénu vystupuje kvádr s dispozicí 3+1 řazenou za sebou, takže podlouhlý nízký objekt na betonové podstavě evokuje krátkonohého psa ležícího na kopci.

Architekt pojal zadání po svém. Z hlediska mnohaletých zkušeností vytyčil základní dispoziční pravidla – vstup do domu se zádveřím musí být oddělený od obytné zóny a musí obsahovat toaletu; z okna kuchyně je třeba mít výhled na přístup do domu a registrovat příchozí návštěvníky; linie od vchodových dveří až ke koupelně zůstane rovná, bez překážek.

„Zásady nás zpočátku překvapily, ale jsou za desítky let praxe vyzkoušené a velmi praktické. Každopádně máme od kuchyňské desky přehled o dění po celém domě i mimo něj, nehledě na to, že děti mohou volnou plochu využít ke hraní. Zvlášť oceňuji, že při otevřených dveřích do koupelny vidím na děti ve vaně,“ komentuje spolupráci s architektem paní domu.

V případě potřeby je možné intimní zónu s koupelnou, ložnicemi a šatnou uzavřít a strávit večer s návštěvou, aniž by byl rušen klidný spánek dětí. Na své si přišel i majitel: „Dům nemá žádné hluché místo. Jsem technokrat, takže potřebuji mít vše zorganizované, bez zbytečných metrů navíc.“

Dřevostavba - optimální řešení

V okamžiku, kdy vize domu získala jasné kontury, oslovil investor řadu firem s konkrétními požadavky – postavit dřevostavbu podle hotového architektonického návrhu a s předem daným dodavatelem topného systému. Jako odborník, který se projektováním vytápění zabývá profesionálně, chtěl mít investor ve vlastním domě hlavní slovo.

„Z množství oslovených firem se ozvaly jen dvě se smysluplnou nabídkou a mezi nimi zvítězilo ATRIUM. Převedlo naši studii do prováděcího projektu a akceptovalo rozdělení dodavatelů. Můj stavební dozor byl velmi ostrý, a přesto si pochvaloval výborného stavbyvedoucího i realizační tým firmy ATRIUM,“ říká majitel.

Na betonovém suterénu, kde je umístěna technická místnost s prádelnou a pracovna, která časem poslouží jako dětský pokoj pro odrůstající dcery, se během jednoho dne usadila montovaná dřevostavba připravená ve výrobní hale. „Právě rychlost realizace byla rozhodujícím kritériem pro dřevostavbu. Navíc ze své profesní praxe vím, že za stejné peníze je tato volba pro naše účely nejvýhodnější,“ říká investor.

„Každý měsíc optimalizuji náklady podle spotřeby a dnes můžu říct, že jsme se s tepelným čerpadlem, systémem podlahového vytápění pod dřevěnými lamelami a s tepelnými kolektory na střeše dostali pod spotřebu našich rodičů v panelovém domě,“ dodává odborník. Stavba tak dopadla na výbornou, a přestože chybí k jejímu dokončení ještě několik detailů, je dnes plná života. 

Slovo majitele:

„Dům je postavený tak, abychom mohli trávit společný čas pohromadě. Jsme stále spolu a to podporuje rodinnou soudržnost. Večer se pak můžeme rozejít do ložnic, do svého soukromí. Proto jsme zvolili dispozici, která tento způsob života podporuje.“

Článek vyšel v časopise Můj dům 9/2015, text připravila Daniela Rígrová, foto Robert Virt

Od západu jsou vidět obě podlaží domu. Ložnicová část přesahuje přes suterén a příjemně stíní pracovnu umístěnou dole v rovině zahrady.
Od západu jsou vidět obě podlaží domu. Ložnicová část přesahuje přes suterén a příjemně stíní pracovnu umístěnou dole v rovině zahrady.
Využití výrazně svažitých pozemků bývá problematické. Proto majitelé domu velmi uvítali dřevěnou terasu s pergolou, která se k domu připojuje z jihozápadní strany. Za hezkého počasí tak obývací pokoj expanduje ven na čerstvý vzduch.
Využití výrazně svažitých pozemků bývá problematické. Proto majitelé domu velmi uvítali dřevěnou terasu s pergolou, která se k domu připojuje z jihozápadní strany. Za hezkého počasí tak obývací pokoj expanduje ven na čerstvý vzduch.
Hlavní vstup do domu jako spojovací "krček" propojuje hlavní obytnou část a kryté garážové stání. Pod plochou střechou se kromě automobilu vešel i praktický malý sklad.
Hlavní vstup do domu jako spojovací "krček" propojuje hlavní obytnou část a kryté garážové stání. Pod plochou střechou se kromě automobilu vešel i praktický malý sklad.
Hlavní vstup do domu jako spojovací "krček" propojuje hlavní obytnou část a kryté garážové stání. Pod plochou střechou se kromě automobilu vešel i praktický malý sklad.
Hlavní vstup do domu jako spojovací "krček" propojuje hlavní obytnou část a kryté garážové stání. Pod plochou střechou se kromě automobilu vešel i praktický malý sklad.
Kuchyňská linka ve tvaru písmene U představuje půdorysně nejúspornější řešení. Zabírá jen malou část dispozice, ale poskytuje velkou pracovní plochu i bohatý úložný prostor. Důležité je, že nechybí dostatek denního světla.
Kuchyňská linka ve tvaru písmene U představuje půdorysně nejúspornější řešení. Zabírá jen malou část dispozice, ale poskytuje velkou pracovní plochu i bohatý úložný prostor. Důležité je, že nechybí dostatek denního světla.
Dětský pokoj pro malé slečny.
Dětský pokoj pro malé slečny.
Malá ale praktická ložnice, vejde se vše, co potřebujeme.
Malá ale praktická ložnice, vejde se vše, co potřebujeme.
Kuchyň, jídelna i sezení v jednom prostoru - toto uspořádání přišlo rodině, která je zvyklá být stále v kontaktu, velmi vhod. I v interiéru dřevostavby převládají přírodní materiály a barvy, které podtrhují kontrast s oranžovou sedačkou.
Kuchyň, jídelna i sezení v jednom prostoru - toto uspořádání přišlo rodině, která je zvyklá být stále v kontaktu, velmi vhod. I v interiéru dřevostavby převládají přírodní materiály a barvy, které podtrhují kontrast s oranžovou sedačkou.
Kuchyň, jídelna i sezení v jednom prostoru - toto uspořádání přišlo rodině, která je zvyklá být stále v kontaktu, velmi vhod. I v interiéru dřevostavby převládají přírodní materiály a barvy, které podtrhují kontrast s oranžovou sedačkou.
Kuchyň, jídelna i sezení v jednom prostoru - toto uspořádání přišlo rodině, která je zvyklá být stále v kontaktu, velmi vhod. I v interiéru dřevostavby převládají přírodní materiály a barvy, které podtrhují kontrast s oranžovou sedačkou.