Dům pro maminku

Když dnešní majitelka domu ovdověla, zůstala náhle sama na udržování dvou domácností – bytové a chatové, což se ukázalo jako příliš náročný úkol.

Rodinná rada zasedla a našla řešení, chata se prodá a maminka si postaví rodinný dům.

Na zhmotnění tohoto cíle se opět podílela celá rodina. Budoucí investorka měla jen několik zásadních podmínek a to, aby dům vyhovoval potřebám staršího člověka - seniora, tedy byl bez schodů, díky čemuž bylo jasné, že volba padne na malý bungalov. Velikostně aby odpovídal bydlení pro jednu osobu s možností přespání návštěv, zejména rodiny, vnoučat.

Posledním požadavkem byla rychlá výstavba. Vzhledem k tomu, že syn s rodinou bydlí těsně za hranicemi západočeské metropole, byla pro výstavbu prioritní lokalita, která umožní být si nablízku, ale při zachování maximálního soukromí. Po nesnadném hledání objevili ne sice zcela ideální pozemek, zato v obci vzdálené pouhého půldruhého kilometru od bydliště synovy rodiny.

Návrh individuálního projektu vytvořila, na základě daných rozměrů pozemku snacha majitelky, vystudovaná právnička. Opřela se o poznatky přátel, kteří si postavili nové rodinné domy.

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

Nyní přišla na řadu nejdůležitější část, hledání stavební firmy, která dá navrženému domu reálnou kvalitní podobu. „Oslovila jsem několik firem specializujících se na dřevostavby, jaké mají podmínky a víte dobře, že je tam konkurenční boj. Několik jsem jich i osobně navštívila,“ vzpomíná majitelka a vysvětluje proč si zvolila společnost ATRIUM: „Základní pozitivum bylo, že mě následně oslovila zástupkyně firmy ATRIUM a jí patří dík za to, že jsem se pro ně rozhodla. Dokázala ATRIUM skutečně reprezentovat a přesvědčila mě, o kvalitě a profesionalitě této stavební firmy. Věnovala mi čas, vystihla co bych upřednostňovala, vyzdvihla s tím spojené klady firmy, a tím pádem jsem se takzvaně zadrápla. Pak už mi celý řetězec firmy ATRIUM dokazoval, že jsem se rozhodla správně. Jejich jednání bylo skutečně velmi dobré.“

Jako další plus chápe majitelka, že ATRIUM bez kladení jakýchkoliv podmínek přistoupilo na realizaci snachou navrženého projektu, což prý ostatní firmy udělat nechtěly a naopak se snažily protlačit svoje typové projekty.

VÁNOČNÍ DÁREK

Z důvodu úspor řešila budoucí majitelka základovou desku subdodávkou, ale profesionalita prý byla mnohem nižší. U firmy ATRIUM naopak během celé výstavby nezaznamenala žádný problém nebo chybu. Všechny stavební party pracovaly v plném nasazení. Není proto divu, že výstavba na klíč trvala pouhé tři měsíce a Vánoce roku 2010 již slavila v novém domově. Vše samozřejmě nešlo úplně hladce.

Úzký pozemek znesnadňoval usazení stavby, kvůli menšímu odstupu mezi domy museli oslovit souseda. Přesto se jim dům podařilo umístit tak, aby si se sousedy nekoukali do oken. Stojí zhruba ve třetině pozemku, bráno od uliční čáry, čímž bylo možné částečně využít jako zahradu i jeho jižní stranu. Poloha pozemku se zdála být zpočátku velkou nevýhodou, protože právě jižní strana je orientována do ulice a zahrada se otevírá na severozápad.

Majitelka měla strach z velkého chladu, ale praxe ukázala, že je to vlastně dobré řešení, protože na jižní straně se dá na kryté terase vedle hlavního vstupu sedět i v době, kdy je chladno. Za pěkného slunečného počasí dokonce již v únoru. V letních parnech se naopak osvědčila právě severozápadní strana, kam svítí slunce od poledních hodin.

Majitelka zde nechala přistavět zastřešenou pergolu, která má výhodu v tom, že pod ní může být sezení umístěno trvale. Zároveň vytvořila přirozené překlenutí mezi interiérem a zahradou. Dnes tedy orientaci pozemku považuje spíše za klad, klidná ulice navíc umožnila otevřít bydlení do přední části zahrady. Obavy z chladu ale nemusely majitelku trápit, co se týče samotné stavby. Jedná se o kvalitně provedenou konstrukci dřevostavby s tzv. instalační předstěnou, za použití sendvičových panelů na bázi dřeva. Namísto původně navržených plastových oken s dvojskly nabídlo ATRIUM osazení trojskly. Dům splňuje parametry nízkoenergetické stavby a jeho vytápění plynovým kotlem majitelku nepřijde dráž než vytápění předchozího bytu.

NAHLÉDNUTÍ DO SOUKROMÍ

Komentovaná prohlídka domu začala samozřejmě ze zádveří, k němuž přiléhá šatna a WC pro návštěvy. Dalšími dveřmi se vstupuje do centrální chodby, která volně ústí do hlavního obytného prostoru spojujícího obývací a jídelní část s kuchyňským koutem. Vlevo vede chodba do dveřmi oddělené soukromé částí domu, v níž se nachází ložnice s šatnou a vlastní přilehlou koupelnou, dva hostinské pokoje a technická místnost.

Do zahrady se z domu vstupuje buď hlavním vchodem, nebo francouzským oknem z obývací části. Více vstupů majitelka nepožadovala s ohledem na využití vnitřního prostoru. Současně ale uvádí věc na pravou míru a s humorem. Dům je velikostně odpovídající pro běžnou rodinu, pro ni samotnou je taková obytná plocha prý luxusem, a že místo, aby šla do domova důchodců, tak si postaví domek. Ten má navíc ještě jedno velké plus, poskytuje jí totiž komfortní bydlení, ale současně má i atmosféru chaty, jíž navozuje zahrada, nedaleký les i koupání.

POKUSNÁ ZAHRADA

Zahradu si upravila majitelka vlastními silami, jak sama vysvětluje, stylem pokus -omyl. Několikrát rostliny přesazovala a doplňovala ty, kterým se nepodařilo zakořenit, až vznikla současná podoba zahrady, kde o kvetoucí rostliny není nouze v žádném ročním období. Praktické použití zámkové dlažby okolo domu navrhla opět snacha, majitelka si díky tomu pochvaluje snadnou manipulaci s autem.

BEZ DALŠÍCH ÚPRAV

Na dotaz, zda se chystá na nějaké úpravy, odpovídala majitelka smířeně: „Až během užívání zjistíte, že řada věcí by nebyla špatná.“ Lituje jen několika věcí. Například toho, že se spokojila s plotem mezi zahradami, který tu už stál. Měla nově postavit zídku, čímž by zmizel rigol, u něhož se obává zapadnutí při couvání autem.

Pracovníci firmy ATRIUM  jí rovněž nabízeli výstavbu kolny ve stejném stylu jako dům, ale z důvodu finančních úspor se raději obrátila na známého z chaty, což se ukázalo jako chyba. Délka a kvalita výstavby byla tristní. Ještě odmítla nabídku na instalaci markýzy nad francouzským oknem na jih, pro niž by bylo potřeba zesílit překlad nad oknem. I toto odmítnutí nabídky dnes považuje za chybu. Nebránila by se z bezpečnostního hlediska ani venkovním žaluziím. Přes tyto drobnosti je s bydlením velice spokojena a žádné úpravy do budoucna neplánuje.

Článek vyšel v časopise Dům a zahrada 4/2015, text připravil Rober Virt

WEBTOP100