Od typového projektu k atypu a zpět

Majitel navštíveného domu je litoměřický patriot, lokalita výstavby nového domu "na důchod" tak byla předem daná. O to těžší bylo sehnat vhodný pozemek a následně projekt, který by vyhovoval investorům i stavebnímu úřadu. Nicméně štěstí stálo při nich.

O pořízení nového domu začali majitelé uvažovat již před deseti lety. Když se dospělé děti odstěhovaly, byl pro manželský pár dům příliš velký a rovněž energeticky náročný. S blížícím se nástupem do důchodu nabyla vidina nového domova jasnějších obrysů.

PLUSY A MÍNUSY STAVEBNÍ PARCELY

Sehnat parcelu ve slušné cenové relaci se ukázalo jako problém. Ani dražba městských pozemků zpočátku nedávala investorům velké naděje. Vyšroubované ceny nakonec odradily tři zájemce a ve třetím kole se investorům podařilo koupit pozemek za vyvolávací cenu, pravděpodobně i díky jeho nepravidelnému tvaru.

Ze zhruba dvacítky oslovených stavebních firem se ne všechny ozvaly, některé poslaly jen katalogy domů, až společnost ATRIUM dodala kontakt přímo na zkušeného zástupce firmy. "Jakmile jsme se s ním setkali, tak jsme si řekli, bude to ATRIUM, nikdo jiný a nelitujeme," líčí emotivně začátky výstavby majitelé domu.

Volba společnosti ATRIUM specializující se na montované dřevostavby naznačuje, jakému konstrukčnímu řešení dali investoři přednost. „Dřevostavbu jsme si vybrali ze dvou důvodů: za prvé proto, že výstavba je velmi rychlá a s časem člověk musí šetřit, za druhé jsme si prohlédli velké množství dřevostaveb od různých firem a oslovily nás zejména jejich tepelně izolační vlastnosti, tudíž jsme o jiné než nízkoenergetické dřevostavbě dále neuvažovali.“

Co se typu rodinného domu týče, původně přemýšleli o bungalovu, ale postupem času se jim přestaly bungalovy líbit a rozhodli se pro patrový dům. První návrh, upravený typový projekt od společnosti ATRIUM, jim však městský architekt nepovolil s odkazem na nedostatečnou šíři pozemku.

Nechali si proto navrhnout individuální projekt, ale vznesli požadavek na zajímavější řešení bez tradiční sedlové střechy. Museli se sice přizpůsobit regulativům pro místní zástavbu, ale i tak dům působí moderně a svěže. Další dva požadavky směřovaly k dispozičnímu řešení. Součástí domu bude garáž a ložnice bude situovaná do přízemí. Majitelé mají vše jak si přáli a vyhnuli se tak i nutnosti chodit do schodů v případě zdravotních obtíží. Jediným „mráčkem“ byla vyšší investice oproti původně vybranému typovému projektu.

VARIABILNÍ PROSTOR

Dvoučlenné domácnosti poskytuje dům skutečný prostorový komfort. Jen centrální obytný prostor v přízemí má plochu 50 m2. Dům je rovněž připraven na návštěvy dětí s rodinami, velikostně tedy může pohodlně sloužit i klasické čtyřčlenné rodině. Ta si ho nyní může, stejně jako další zájemci, nechat společností ATRIUM postavit, neboť se tento atypický dům zalíbil natolik, že ho dnes nabízí jako typový projekt.

SPLNĚNÉ PŘEDSTAVY

Ve svém novém domově bydlí majitelé dva roky. Vzhledem k tomu, že již při přípravě projektu řešili společně s projektantem pečlivě každou příčku, výstavba probíhala beze změn, což se pozitivně odrazilo na jejím hladkém a samozřejmě rychlém průběhu. V prosinci 2011 byla realizována základová deska, na konci února 2012 započala samotná výstavba rodinného domu a v červnu se již stěhovali do hotového.

Posledním požadavkem, s nímž se investoři obrátili na společnost ATRIUM, bylo plynové vytápění namísto standardně dodávaného elektrokotle a komín pro krbová kamna. O tom, že byl plyn dobrou volbou svědčí roční vyúčtování, kdy za spotřebu na vytápění, vaření a ohřev vody platí majitelé celkově 6,5 tisíce Kč. Spolu s elektrickou energií je provoz domu vychází okolo 16 tisíc Kč ročně.

V zimě využívají denně krbová kamna, která se tím už stačila zaplatit. „Ráno zatopím, a když to trochu přeženu, teplota rychle vystoupá až na 28° C. Celý den pak dům díky svým tepelně izolačním vlastnostem drží teplo“, vysvětluje postup majitel. Tepelně izolačním vlastnostem věnovali investoři obzvláštní pozornost. Zvýšená izolace podlah přispěla nejen k jejich posílení, ale i k ještě rychlejšímu navození tepelné pohody.

Oba majitelé se shodují, že komunikace s firmou ATRIUM probíhala po celou dobu nadstandardně a dům jim i díky tomu slouží k naprosté spokojenosti.

SPOLEČNÉ DÍLO

I zahrada si žádala své. Majitelé se nejprve obrátili na zahradní architektku, od níž si nechali zpracovat návrh. Založení zahrady provedl zahradník a dále si již návrh upravovali a následně realizovali sami. O bazénu neuvažují vzhledem k cenám vody a náročnosti na údržbu.

Jediné, co v souvislosti s pobytem na zahradě letos řešili, bylo zastínění terasy. Tím, že je pro nízkoenergetickou stavbu počítáno i s jižním a východním sluncem, což se celkem podstatně odráží ve spotřebě energií, šlo by případné zastínění proti tomuto záměru. Problém majitelé zatím vyřešili snadno, velkým slunečníkem.

Článek vyšek v časopisu Dům a zahrada 10/2014, text připravil Robert Virt