Domov, který má něco navíc

Vždy, když chodili na procházku se psem, představovali si, že by tu chtěli postavit rodinný domek.

Pozemek se nacházel v mírném svahu, na okraji města a zároveň v docházkové vzdálenosti do centra. Jakmile byl na prodej, koupili jej. A teprve pak je čekalo to opravdové hledání - vhodného domu.

Slovo majitelů

"Základovou desku jsme si nechali zhotovit od firmy ATRIUM, smlouvu jsme s nim uzavírali na konci prosince a za čtyři měsíce byl dům dodán. Tento systém nám naprosto vyhovoval, položky jsme dostali vyúčtované do posledního detailu, u položek, které jsme si vybrali jako nadstandard, nám firma dopočetla jen rozdíl oproti standardnímu zařízení."

A protože manželé chtěli opravdový dům navržený na míru, vyhledali brněnskou architektonickou kancelář a nechali si udělat návrh dle svých požadavků. Tedy jednoduchý a praktický domek s rovnou střechou, kterou si žádá územní rozhodnutí obce. Základní požadavky měli i na vnitřní řešení. Každý z potomků potřeboval vlastní pokoj, schody sem měly vstup zakázán, neboť rodina si je užila už v řadovém domě a ví, jak dokážou v některých situacích zkomplikovat život.

Návrh ale nesplnil jejich očekávání: "Dům opravdu pasoval na náš pozemek, vypadal nápaditě a zajímavě, architekt odvedl dobrou práci podle zadání," vzpomíná majitelka a překvapivě dodává: "jenže to byla taková studená moderna, něco nám na něm vadilo a nedokázali jsme přesně pojmenovat co." Nakonec tedy projekt zůstal jen na papíře.

Na internetu začali hledat dům, který bude lépe odpovídat jejich představám a požadavkům. Protože hledáním ztratili určitý čas, rozhodli se pro dřevostavbu. Objevili dům Perseus z kolekce ATRIUM Exclusive a bylo rozhodnuto. Přízemní bungalov Perseus o půdorysu 14,5 x 10,3 metru zastřešený pultovou střechou a celková plocha domu 116 m2 byl pro rodinu i pozemek ideálním řešením. A rodině nabízel i "něco navíc", což od svého nového domu očekávali.

Majitelé přece jen doufali, že jejich dům by se mohl v něčem lišit od ostatní zástavby, a tento zdobí zajímavý detail. Je to obklad fasády ze sibiřského modřínu v příjemné medové barvě, kterou si přejí zachovat. "Jde sice o bezúdržbový materiál, který není třeba natírat, ale rozhodli jsme se, že ho nenecháme zešednout, budeme ho natírat, aby si zachoval svou zlatavou barvu," podotýká manžel.

Další výhodou byla možnost  dispozičních změn, a to nejen v interiéru. V původním návrhu má stavba dvě terasy. Ta menší u ložnice se jim zdála zbytečná, proto přivítali možnost posunout obvodovou stěnu a o několik metrů čtverečních zvětšit ložnici. K tomu ještě vznikla malá samostatná pracovna s výhledem na historické centrum města. Druhou terasu navazující na obývací pokoj ponechali v původní podobě i velikosti. Změnila se i velikost oken, velká francouzská okna v ložnicích vadila vzhledem k bezpečnosti dětí, ochrany soukromí i údržby, a tak je nechali nahradit klasickými okny.

Čtyřicet metrů nepřijde nazmar

Jinak má bungalov Perseus pro rodinu s dvěma dětmi naprosto vyhovující řešení. S dispozicemi 5 + 1 nabízí velkou společenskou část domu a zároveň tři ložnice, aby měl každý své soukromí. Obývací pokoj spolu s kuchyňským koutem měří kolem 48 m2. A právě zde rodina tráví nejvíce času spolu, proto rozhodně nejde o nadbytečné metry.

Praktické je i umístění kuchyně. Byl to kompromis, který si majitelka přála. "V původním domě byla kuchyň zcela otevřená, plnohodnotná součást obývacího pokoje a já měla pocit, že nepořádek, která při vaření vždycky vznikne, každý vidí. Proto zde jde o určitý kompromis, kdy kuchyň je sice jakoby samostatná, ale bez dveří, tedy zároveň propojená s obývákem," sděluje své zkušenosti.

Na kuchyň navazuje obývací pokoj, a to jídelní částí, která volbou materiálu i moderním pojetím odpovídá kuchyni, a dále odpočinková zóna. Z obývacího pokoje vedou dveře do soukromé části bytu, skládající se z ložnice rodičů, dvou dětských pokojů, koupelny, pracovny a technické místnosti. Do chodby majitelé umístili velké vestavěné skříně, další jsou v zádveří.

Z typového netypovým

Pokud se rozhodujete, zda pořídit typový dům či projekt na míru, Perseus vás přesvědčí, že si lze z každé varianty vzít to nejlepší, jako se to povedlo majitelům v tomto případě. Dispozičními změnami si vytvořili stavbu na míru své rodiny a protože už jeden dům měli a zařizovali, věděli, co chtějí.

Na druhé straně využili všech výhod, které typová stavba nabízí. Základovou desku si nechali zhotovit od firmy ATRIUM, samotná montáž domu trvala 4 měsíce. Dům včetně všech dispozičních změn přišel na 4,5 milionu korun. Zahradu a okolí si už rodina dodělával svépomocí. Pro radost, protože bydlení podle svých představ už měli.

Článek vyšel v časopise Můj dům 6/2014, text připravila Magdaléna Krajmerová

WEBTOP100